Címlap Falújság Nyelvtudás FAQ Jelentkezés a szaknévsorba Médiaajánlat Jogi nyilatkozat Impresszum Regisztráció Nem t'om a jelszót
 
Nyelviskolák Nyelvtanárok Tanfolyamok Oktatási helyszínek Ajánlatkérés Munkaajánlatok
Belépés tagoknak
   NYELVISKOLA KERESÉSE
     Iskolák
     Tanfolyamok
     Helyszínek

   NYELVTANÁR KERESÉSE

   AKCIÓS NYELVTANFOLYAM

   NYELVVIZSGÁK

   AUTODIDAKTA
   FALIÚJSÁG
   HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ
   REGISZTRÁCIÓ


 

Nyelvtanulási FAQ  

NYELVTANULÁSI TANÁCSADÓ

 • Miért érdemes nyelvet tanulni?
 • Nyelviskola vagy magántanár?
 • Mire figyeljek a nyelviskola kiválasztásakor?
 • Hogyan válasszak magántanárt?
 • Milyen nyelvet tanuljak?
 • Milyen típusú tanfolyamra menjek?
 • Mennyibe kerül a nyelvtanulás?
 • Hogyan válasszunk szótárt?

  Miért érdemes nyelvet tanulni?

  Külföldi ösztöndíjak, eredeti nyelvű regények és filmek, élményekben gazdag, egzotikus nyaralások, távoli országokban élő barátok, nemzetközi munkakör, sikeres karrier: ez a nyelveket beszélők világa. Bármikor érdemes elkezdeni a nyelvtanulást, azaz sosem árt egy-egy új nyelvvel megismerkedni. Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz - mondják sokan; és aki már tapasztalta, az tudja, hogy van benne igazság.

  Ráadásul az egyetemi és főiskolai képzésnek velejárója a nyelvoktatás. 2000-ben lépett életbe az a törvény, amelyik nyelvvizsgához köti az egyetemi és főiskolai diplomák megszerzését. Ennek általában egy középfokú, C típusú nyelvvizsgának kell lennie, azt azonban, hogy állami, egynyelvű vagy intézményen belüli vizsgát fogadnak-e el, felsőoktatási intézményenként változik. Nem érdemes tehát megvárni az egyetemi éveket; aki teheti, nyomban vágjon bele a nyelvtanulásba.

  Nyelviskola vagy magántanár?

  A nyelviskolák többféle nyelvtanfolyamot tartó, több nyelvtanárt foglalkoztató intézmények, míg a magántanárok általában egy nyelvre specializálódott oktatók. Bármelyik megoldást választjuk, általában eldönthetjük, hogy hány hallgatóval osztozunk a tanár figyelmén. A nyelvtanfolyam általában kevésbé rugalmas, azaz olyan és akkor tartják, ahogy azt a nyelviskola meghirdette. Ugyanakkor óriási a választék, ezért választhatunk eleve kedvünknek megfelelőt. A magántanár hajlandó kizárólag velünk foglalkozni: azt tanítja, amit kérünk tőle, viszont ennek megfelelően egy óra általában többe kerül, mint egy nyelviskolában.

  A nyelviskola kérésünkre számlát ad a tandíjról. Ha akkreditált nyelviskoláról van szó, akkor a tandíj és vizsgadíj 30%-át leírhatjuk az SZJA-ból. Ha maga a képzés is akkreditált, akkor a tandíj ÁFA-mentes. A magántanároknál a számlaadás előzetes megállapodástól függ.

  Fontos lehet az oktatás helye. Míg a nyelviskolák helyhez kötöttek, addig a magántanárok esetenként házhoz is rendelhetők, sőt előfordulhat, hogy szívesen tartanak órát egy-egy kellemes hangulatú kávézóban.

  Mire figyeljek a nyelviskola kiválasztásakor?

  Általában bőséges a választék, így érdemes a számunkra leginkább megfelelő szolgáltatást igénybe venni. Fontos, hogy olyan kurzust találjunk, amely végeredményét tekintve megegyezik kitűzött céljainkkal (pl. ha középfokú nyelvvizsgára készülünk, akkor célszerű ennek megfelelő felkészítő tanfolyamot választani). Ha a középfoknál alacsonyabb szintre törekszünk, akkor fontos a magyarul is beszélő nyelvtanár, míg ha annál magasabb fokra vágyunk, akkor ne mondjunk le az anyanyelvi oktatóról. Nem elhanyagolható szempont, hogy a nyelviskola szervez-e valamilyen számunkra hasznos vizsgát, ugyanis többnyire előnyösebb ott vizsgázni, ahol az ember tanult. Szinte minden nyelviskola tart nyílt napot, ahol még a beiratkozás előtt ingyen végigülhetünk egy-egy tanórát.

  Hogyan válasszak magántanárt?

  Elsősorban szimpátia kérdése, kit választunk oktatónknak. A hirdetéseket átnézve érdemes először telefonon elbeszélgetni a kiválasztott magántanárral és - ha bizonytalanok vagyunk - ingyenes próbaórát kérni tőle. Tisztázzuk, mit szeretnénk elérni a nyelvtanulással, illetve milyen speciális kívánságaink vannak (pl. a folyamatos beszéd vagy a nyelvtan gyakorlása). Feltétlenül beszéljük meg, hol lesz a tanórák helye, milyen távra tervezzük a tanulást és mennyibe fog kerülni egy-egy óra. A magántanárok között vannak szuperintenzív felkészítő-menedzserek, jó nyelvérzékű egyetemi hallgatók és hangulatos-beszélgetős órákat tartó nyugdíjas nyelvtanárok: legjobb, ha ízlésünk szerint választunk.

  Milyen nyelvet tanuljak?

  Kiindulási pont legyen, hogy olyan nyelvet válasszunk, amelynek tanulására lehetőségünk van és amelynek tudására később szükségünk lesz. Emellett sok egyéb szempont is felmerülhet.

  Választhatunk például a nyelvek elterjedtsége alapján. Ha azt vizsgáljuk, egy adott nyelv hány államban számít hivatalos nyelvnek, 63 országgal az angol áll az élen, ezt követi 34 állammal a francia, 23-mal a spanyol, 22-vel az arab és mindössze 7-tel a német. Mindezzel szemben a kínai nyelvet beszélik a legtöbben. A nyelvek 'gazdasági erejének' összehasonlítása során az anyanyelvűekre eső nemzeti össztermék értékét hasonlítják össze: az élen itt is az angol nyelv áll több mint 4200 milliárd dollárral, majd a japán mintegy 1200, és a német 1090 milliárd dollárral. Egyértelműen angolul tanulnak a világon a legtöbben.

  Választhatunk a szakmánk alapján is: az egyes tudományoknak megvan a saját szaknyelvük. A közgazdászoknak például feltétlenül beszélniük kell angolul. A jogászoknál emellett sokszor nélkülözhetetlen a francia nyelv ismerete. Az agráregyetemeken gyakran támaszkodnak német szakirodalomra. A humán területen dolgozók gyakran látják hasznát a latinnak vagy egyéb holt nyelveknek.

  Milyen típusú tanfolyamra menjek?

  A nyelviskolák kínálata gyakran túl bőséges az egyszerű választáshoz. Lássuk, mi mit jelent!

  • Általános: egy órára vetítve többnyire a legolcsóbb tanfolyamok, amelyeknek előnye a hallgatóság sokfélesége, ami egyben a hátránya is.
  • Intenzív: célja a minél gyorsabb nyelvtanulás, hetente minél több órában, általában pörgős, kis létszámú csoportokban.
  • Gyorsított egyetemista: tanulóknak szervezett, az egyetemi nyelvi követelményekkel többnyire szinkronban lévő tanfolyam, ahol sok évfolyamtársunkat fogjuk viszontlátni.
  • Nyelvvizsga-, érettségi- vagy felvételi-előkészítő: a kitűzött célt minél hatékonyabban megközelítő, testre szabott, közepesen drága tanfolyam.
  • Nyelvi aktivizáló tréning: a beszédkészséget fejlesztő, illetve a nyelv passzív értését aktív kommunikációvá fejlesztő tanfolyam.
  • Üzleti kommunikáció: az üzleti életben használatos szaknyelv a prezentáció fogásaival fűszerezve, rendszerint borsos áron.
  • Senior nyelvtanfolyam: az idősebb korosztály tanulási képességéhez és érdeklődési köréhez igazodó kurzus.
  • Junior nyelvtanfolyam: óvodások és iskolások elsősorban beszédkészséget és nyelvi logikát fejlesztő képzése.
  • Kihelyezett tanfolyam: a nyelviskola oktatói a hallgatók által választott helyen, pl. egy-egy cég irodájában végzik az oktatást, testre szabottan és komoly összegért.
  • Külföldi nyelvtanfolyam: nagyon hatékony, a nyelvi környezetre építő módszer, amelynek általános szabálya, hogy minél messzebbre kell hozzá utazni, annál olcsóbb maga az oktatás.

  Mennyibe kerül a nyelvtanulás?

  A tanfolyamok óradíja 250-2000 Ft között változik. Egy 6-8 fővel induló 40 órás általános angoltanfolyam átlagos óradíja 500-1000 Ft. Minél több hallgató jut egy tanárra, minél hosszabb a tanfolyam, minél általánosabb a nyelv és a kurzus, annál olcsóbb a nyelvóra. A személyre szabott, kihelyezett, üzleti nyelvi tréningek a legdrágábbak. A külföldi nyelvtanfolyamok külön kategóriát képeznek, ahol a külföldi szállás és ellátás díja a legnehezebben megemészthető tétel. A nyelvtanfolyamok esetében egy tanfolyam, a magántanárok esetében pedig általában egy óra díját kell egyszerre kifizetni. A tanár órabére 800-4000 Ft között változik, az oktatott nyelv, a téma specialitása, illetve a hallgatók száma függvényében. Tisztázzuk, hogy milyen kedvezmények vonatkoznak ránk (diákkedvezmény, ingyen tankönyv, törzsvásárlói vagy csoportos kedvezmény stb.). A tanórák a tanártól függően 45-60 percesek lehetnek.

  A nyelviskola kérésünkre számlát ad a tandíjról. Ha akkreditált nyelviskoláról van szó, akkor a tandíj és vizsgadíj 30%-át leírhatjuk az SZJA-ból. Ha maga a képzés is akkreditált, akkor a tandíj ÁFA-mentes. A magántanároknál a számlaadás előzetes megállapodástól függ.

  Hogyan válasszunk szótárt?

  A jó szótár naprakész, pontos és igazodik a nyelvtanulási szintekhez. A könyvesboltokban egy-egy nyelvből sokféle hasonló szótár kapható, de nem érdemes mindig az olcsóbbat választani. Az Internetes online szótárak néha hasznos segítségnek bizonyulnak, de nyelvtanulásra kevésbé alkalmasak.

  Mit jelent a naprakészség és pontosság?
  Felújított, a mai nyelvhez igazodó szócikkeket, szaknyelvi kifejezéseket és használt fordulatokat tartalmaz; semmiképpen nem több száz éves szótárak új kivitelben való megjelenítése. A pontos szótárat a világos és szabványos szerkesztési szempontok, áttekinthető szócikkek, felhasználóbarát tipográfia különbözteti meg a bóvlitól.

  Mekkora szótárra van szükségem?
  Kezdőknek egy kisszótár 15-20 ezer szócikke elegendő. A középfokú nyelvvizsgához a kéziszótár méret a megfelelő, amely kb. 60 ezer szócikket tartalmaz. Fordítóknak vagy felsőfokú nyelvvizsgára hajtóknak a nagyszótár ajánlott kb. 120 ezer szócikkel. A magára valamit is adó kiadó a szócikkszámot megjeleníti szótárain. A nyelvet biztonsággal használók jól járnak az egynyelvű értelmező szótárakkal, amelyek szócikkei az adott nyelven, közérthetően magyarázzák meg a keresett szó jelentését.

  Mit nézzek meg a szótárvásárláskor?
  Mielőtt megvásároljuk a szótárt, nézzünk meg egy szócikket! Szükségünk lehet a szavak fonetikus átírására, azaz a helyes kiejtésre. Nem árt, ha a szócikk tartalmaz néhány mondatot, amelyen keresztül megismerhetjük a szavak nyelvi használatát. Egyes szótárak kifejezetten a nyelvtanulókat segítik néhány nyelvtani tudnivalóval és esetenként képekkel is.

  Aki tehát szótárt választ, figyeljen arra, hogy megbízható kiadó kiadását vásárolja, nézze meg a szótár eredetére vonatkozó megjegyzéseket. Érdeklődjön a szócikk-terjedelem iránt, s igényes kivitelezést válasszon. Ne feledje, egy jó szótár nélkül nincs sikeres nyelvtanulás!

 • h i r d e t é s